OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
 
DOŁĄCZ DO KLUBU ZCL100 I KUPUJ Z RABATEM DO -50% !
Banner

Naturalna pielęgnacja - poznaj niezwykłe składniki z całego świata

Naturalna pielęgnacja - poznaj niezwykłe składniki z całego świata

Chcemy, by nasza skóra była jędrna i promienna, a włosy mocne i lśniące. Najwięcej korzyści dla naszego zdrowia i urody płynie prosto z natury. Poznaj najsłynniejsze roślinne składniki z całego świata, które są podstawą naturalnej pielęgnacji.
 

Echinacea - jeżówka (USA, Kanada)

Trudno zliczyć wszystkie dobroczynne dla zdrowia i urody właściwości tej rośliny. W dodatku echinacea, czyli jeżówka przepięknie się prezentuje: jej kolorowe kwiaty są ozdobą niejednego ogrodu. Choć jest hodowana w Europie, pochodzi z dalekich stron: krainy Wielkich Równin rozciągającej się na obszarze Kanady i USA. Dwa najbardziej znane gatunki - jeżówka wąskolistna i jeżówka purpurowa były od wieków stosowane jako rośliny lecznicze przez plemiona Ameryki Północnej. Jak nam pomagają? Przede wszystkim podnoszą odporność i działają antywirusowo, obniżają gorączkę, przyspieszają gojenie ran. Ale to nie wszystko - przynoszą też wiele korzyści naszej skórze. Zawarte w jeżówce przeciwutleniacze (m.in. flawonoidy) cerę przed czynnikami zewnętrznymi. Zapobiega rozkładowi kwasu hialuronowego po wpływem bakterii czy wirusów: dba więc o poziom nawilżenia. Ponadto działa przeciwstarzeniowo, gdyż pobudza syntezę kolagenu. Niezwykłe właściwości jeżówki wąskolistnej wykorzystaliśmy w naszych kosmetykach z linii Swisso Logical.
 

Olej kokosowy (Indie)

Wzdłuż brzegów oceanu, w tropikalnym klimacie, rosną imponujące palmy kokosowe. Jednym z bardzo wielu produktów pozyskiwanych z kokosa jest olej. Ma wiele zastosowań również jako naturalny kosmetyk. 

Kojarzony jest przede wszystkim z Indiami, zajmuje ważne miejsce w tamtejszej tradycyjnej medycynie - ajurwedzie. W naturalnej pielęgnacji ma zastosowanie jako olej do masażu, składnik peelingów i przede wszystkim kosmetyk do włosów. Szybko się wchłania i co ciekawe, daje chłodzący efekt na skórze. 

Nierafinowany, tłoczony na zimno olej zawiera wiele cennych substancji. Wśród nich są kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, kwas foliowy witaminy E i C. Regeneruje, nawilża, chroni cerę przed czynnikami zewnętrznymi. Ponadto poprawia elastyczność skóry, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Przynosi też znakomite efekty w pielęgnacji skóry atopowej. W Indiach stosowany jest do olejowania włosów. Nic dziwnego - chroni je, wygładza, nawilża i zapobiega rozdwajaniu końcówek. Wzmacnia też cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i ułatwia rozczesywanie. W naszym klimacie najlepiej używać oleju kokosowego jako maski, np. nałożyć na noc a następnie umyć włosy. 

W pielęgnacji twarzy ma on również zastosowanie jako kosmetyk do demakijażu. Możesz też dodać go do kąpieli.


coco-oil-(1).jpg

 

Kwiat wiśni (Japonia)

Delikatne kwiaty wiśni (jap. sakura) o urzekającym zapachu są narodowym symbolem Japonii. Kwitną tylko przez tydzień lub dwa, na przełomie marca i kwietnia. Japończycy świętują ten wyjątkowy czas - tradycja podziwiania kwiatów wiśni nazywa się hanami. To symbol odrodzenia, a zarazem kruchości życia. 

Subtelny zapach sakury relaksuje i odpręża. Wyciąg z niej jest też wykorzystywany jako składnik kosmetyków naturalnych. Koi i łagodzi podrażnienia. Działa przeciwzapalnie i dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych znakomicie regeneruje. Wyciąg z kwiatów wiśni ma też silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chroni skórę i wyrównuje jej koloryt. Ponadto stymuluje syntezę kolagenu i elastyny. Jest cennym składnikiem odmładzających kremów do twarzy dla cery wrażliwej. 

kwiat-wisni.jpg


Masło shea (środkowo-zachodnia Afryka)

Czy wiecie, jak powstaje słynny składnik wielu kosmetyków naturalnych - odżywcze masło shea (zwane też karité) ? Pochodzi z zielonych owoców afrykańskiego drzewa Masłosz Parka, które kryją w sobie bogate w tłuszcze pestki. Długowieczne masłosze (nawet 300 lat!) rosną samotnie. Co ciekawe, kwitną w porze suchej, a owoce wydają na początku pory deszczowej. Znajdziemy je m.in. w Senegalu, Mali, Ghanie, Nigerii, Ugandzie.

Pozyskiwane z nasion masło shea jest niezwykle wszechstronne. Aż trudno zliczyć wszystkie jego właściwości! Ma działanie ochronne, łagodzące, wygładzające, przeciwzapalne, nawilżające, przyspiesza gojenie ran... Zawiera m.in. wiele cennych substancji: kwasów tłuszczowych, alantoinę, witaminy A, E i F. Masło shea uelastycznia skórę, wzmacnia ją, poprawia jej kondycję, wyrównuje koloryt. Nie uczula, często pojawia się w kremach dla dzieci czy przeznaczonych do skóry wrażliwej i atopowej. 

Masło shea to podstawowy składnik naturalnej pielęgnacji. Pojawia się w wielu rodzajach kosmetyków. Wystarczy wymienić np. mydła, żele pod prysznic, produkty do pielęgnacji włosów i paznokci, kremy do twarzy i ciała, pomadki do ust. Można też je stosować samodzielnie. 
 

Woda różana (Bułgaria)

Bułgaria słynie nie tylko z wakacyjnych kurortów. Jest również największym producentem olejku różanego na świecie. Powstaje on w Dolinie Róż, gdzie od XIII w. hoduje się cenną różę damasceńską. Piękny, uwodzicielski zapach olejku różanego od wieków wykorzystywany jest w perfumach. W wyniku destylacji olejku powstaje woda różana, chyba najbardziej popularny hydrolat - woda kwiatowa. Jest składnikiem naturalnych kosmetyków - kremów, balsamów, maseczek na bazie glinki. Najczęściej stosuje się ją samodzielnie, w formie toniku lub mgiełki do twarzy. Róża damasceńska oprócz tego, że pięknie pachnie i wygląda, zawiera aż kilkaset substancji. Dzięki temu jest tak cennym składnikiem naturalnej pielęgnacji. Obecna w niej witamina E odmładza, witamina C rozświetla i chroni przed wolnymi rodnikami. Prowitamina A ma działanie antybakteryjne, rozjaśnia przebarwienia, pomaga zatem w pielęgnacji cery trądzikowej. Flawonoidy poprawiają kondycję włosów i paznokci. Wody różanej mogą używać osoby z każdym rodzajem cery - dojrzałą, trądzikową i naczynkową. Posiadaczki tej ostatniej powinny szczególnie się z nią zaprzyjaźnić, gdyż flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne. 

Woda różana to również ratunek dla podrażnionej skóry. Świetnie sprawdzi się do przygotowania kojących kompresów na zmęczone oczy. Można także wykorzystać jej dobroczynne właściwości do naturalnej pielęgnacji włosów - wygładzi je i doda blasku. 


rose.jpg


Olej arganowy (Maroko) 

Niewątpliwą atrakcją wizyty w Maroku jest widok kóz wskakujących na drzewa. To drzewa arganowe, które rosną tylko w tym kraju. Zwierzęta natomiast jedzą owoce, i przy okazji pomagają pozyskać niezwykle cenny składnik. Olej arganowy jest jednym z najdroższych na świecie. Łupiny orzechów są bardzo twarde, zostają rozmiękczone przez przejście przez przewód pokarmowy kozy. Wyjmuje się je z odchodów, i dopiero potem tłoczy olej. By powstał jeden litr oleju, potrzeba 30 kg owoców. O co tyle zachodu? Substancja ta ma w sobie dobroczynnych składników - w tym kwasy tłuszczowe i witaminę E. Odmładza, ujędrnia skórę i ma silne działanie przeciwutleniające. Głęboko regeneruje i natłuszcza. Chroni przed silnym wiatrem i innymi negatywnymi czynnikami zewnętrznymi.  Świetnie radzi sobie z objawami łuszczycy i egzemy. Jest też stosowany w naturalnej pielęgnacji włosów jako odżywka. 

Olej arganowy nie tylko naturalny kosmetyk. Marokańczycy stosują go również w kuchni. Wersja spożywcza jest tłoczona na ciepło i ma ciemny kolor. Złocisty wariant kosmetyczny tłoczy się na zimno. 

Wybranie opcji "Zapisz się" jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu Sklepu Internetowego.


Opublikowano: 12.08.2022 13:07:44 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Porady – żyj zdrowo
Udostępnij: