OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
Banner

Rączka gotuje: faszerowane jaja ze śledziem, polędwica na dziko, baba rumowa

Rączka gotuje: faszerowane jaja ze śledziem, polędwica na dziko, baba rumowa
W tym odcinku Remigiusz Rączka proponuje dania na święta. Łatwe w przygotowaniu, ale wytworne dania, które możesz zaserwować podczas rodzinnego spotkania czy na eleganckim przyjęciu.
Przedstawiamy oryginalny pomysły na jajka na wielkanocny stół.
Przepis na prostą do przyrządzenia i niezwykle smaczną polędwicę wołową w sosie z grzybów i czerwonego wina z nutą rozmarynu. A na deser proponujemy tradycyjną lukrowaną babę wielkanocną!

 

FASZEROWANE JAJKA ZE ŚLEDZIEM                        
6 jaj                                                                                               
50 g szynki                                                                                  
1 łyżka majonezu                                                                      
1 łyżeczka chrzanu                                                                      
1 łyżeczka czarnuszki                                                                   
1 płat śledzia
sól, pieprz, papryka – do smaku
kiełki – do dekoracji
 
majonez:
250 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
5 ml octu winnego
sól, pieprz
 
  Zrzut-ekranu-2020-05-22-o-12-20-13-(1).png

POLĘDWICA NA DZIKO Z PĘCZAKIEM I KALAFIOREM ROMANESCO
1 kg polędwicy wołowej                                                              
1 cebula                                                                                           
2 szklanki czerwonego wina                                                         
100 g masła                                                                                   
sól morska                                                                                     
pieprz gruboziarnisty                                                                      
1 łyżeczka suszonego rozmarynu                                                  
1 łyżeczka wędzonej papryki                                                        
 
pęczak z grzybami:
2 szklanki pęczaku
50 g suszonych grzybów
1 cebula
garść suszonych śliwek
sól, pieprz
 
kalafior romanesco:
60 dag kalafiora      
2 łyżki masła                                                                 
100 g pestek dyni                                                                                         
 
                       Zrzut-ekranu-2020-05-22-o-11-22-51-(1).png                                                                                    
BABA RUMOWA
6 jaj                                                                                                     
300 g mąki pszennej                                                                           
300 g cukru                                                                                          
50 ml rumu
Garść suszonej żurawiny
10 suszonych śliwek
50 g masła
220 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
LUKIER
50 ml rumu
1 szklanka cukru pudru
 
 Zrzut-ekranu-2020-05-22-o-10-51-26-(1).png

Narządzia: ArtMixMixSy,  naczynia Zepter, noże Zepter

Oglądaj na TVP3 Katowice i innych regionalnych kanałach telewizji TVP w soboty o godz. 18:00 i powtórki w niedzielę o godz. 10:00. Wszystkie odcinki dostępne również na naszym kanale Yotube: 
https://www.youtube.com
 

Opublikowano: 22.05.2020 12:11:10 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Rączka gotuje
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.