Koszyk icon
Banner

Jak nakryć stół wigilijny - inspiracje i wskazówki

Jak nakryć stół wigilijny - inspiracje i wskazówki

Jak nakryć stół wigilijny - inspiracje i wskazówki

Wigilijny wieczór to szczególny czas, kiedy spędzamy czas z rodziną przy jednym stole – cieszymy się sobą i smakiem świątecznych potraw. By podkreślić wyjątkowość okazji, warto zadbać o piękną oprawę i każdy szczegół aranżacji stołu.

 

Święta to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się z rodziną przy wspólnym stole, ciesząc się bliskością i smakiem tradycyjnych potraw. Aby podkreślić uroczysty charakter tych chwil, zadbaj o każdy szczegół – od odpowiedniej zastawy stołowej po dekoracje, które stworzą magiczną atmosferę. Styl aranżacji stołu uzależnijmy od charakteru spotkania i liczby gości. Wigilijna kolacja może być zarówno kameralnym spotkaniem, jak i wydarzeniem „z rozmachem” dla dużej liczby osób. Stół wigilijny stanowi centrum kultywowania tradycji – pięknie udekorowany tworzy magiczną atmosferę tego wieczoru.


wigilia_10.jpg


Stół wigilijny: zastawa i nakrycie

Piękna zastawa stołowa dodaje blasku wigilijnym potrawom, niech będzie też praktyczna i wygodna w użyciu. To akcesoria na lata. Świetnie sprawdzi się ponadczasowa porcelana. Wygodnym rozwiązaniem będzie taka, którą można myć w zmywarce. 

Zupy - barszcz z uszkami czy grzybową - podajemy w głębokich talerzach. Warto wcześniej je podgrzać, by pozostały ciepłe. Wazę z zupą ustawmy w centralnym miejscu stołu, by każdy miał do niej wygodny dostęp. 

Dania główne, czyli kapustę z grzybami oraz ryby świetnie się zaprezentują na eleganckich półmiskach. Możesz również podawać je w naczyniach utrzymujących ciepło.

Dodatki – sałatki, grzybki, śledzie – podaj w salaterkach. Możesz wykorzystać też drewnianą deskę do krojenia do podania np. pasztecików. Sosy serwuj w stylowych sosjerkach, które mogą pełnić również funkcję dekoracyjną.
Świąteczne ciasta najlepiej podać na paterze, by goście mogli wygodnie po nie sięgać. Napoje, takie jak kompot wigilijny, podawaj w eleganckim dzbanku, a kawę lub herbatę w filiżankach ze spodkami. Cukiernica może stanowić efektowny element dekoracyjny. Dopełnieniem całości niech będzie elegancki zestaw sztućców. Nóż układamy po prawej stronie ostrzem do wewnątrz, łyżka obok niego, widelec po lewej, łyżeczka nad talerzem. Pamiętaj, by do każdego półmiska i salaterki podać osobne sztućce, tak by goście nie nakładali potraw swoimi sztućcami. 

wigilia_19.jpg


Jak udekorować stół wigilijny? 

Podstawą każdej aranżacji stołu wigilijnego jest dobór kolorów i motywów przewodnich. Tradycyjna świąteczna paleta obejmuje czerwień, zieleń i złoto. Warto jednak eksperymentować – np. wybrać klimat zimowego lasu i połączyć biel z butelkową zielenią czy zestawić srebro z granatem. Najlepiej trzymaj się trzech, spójnych kolorów.

Świąteczne dekoracje są zwykle kolorowe, dobre tło będzie dla nich stanowić jasny obrus. Może być subtelnie zdobiony w zimowy lub świąteczny motyw. Bieżnik niech stanowi element dekoracyjny w wyrazistym kolorze. Taką funkcję mogą pełnić też praktyczne podkładki pod naczynia, chroniące przed zabrudzeniami.

Można też pokusić się o minimalistyczną, monochromatyczną aranżację w kolorze białym lub ecru. Dodaj naturalne dekoracje: gałązki świerku, suszone plastry pomarańczy, laski cynamonu. Będą przy okazji roztaczać piękny zapach. Świąteczną atmosferę znakomicie podkreślą ręcznie wykonane ozdoby: wieńce, stroiki czy kompozycje z szyszek ułożone bezpośrednio na stole lub w przezroczystych naczyniach. Talerze udekoruj serwetkami. Możesz pokusić się o kreatywne złożenie ich w fantazyjną formę, np. kokardki lub wachlarza albo kieszonki na sztućce. Przy większym przyjęciu możesz pokusić się o ozdobne wizytówki dla gości.

Zadbaj też o klimatyczne oświetlenie. Atmosferę tego wyjątkowego wieczoru podkreślą świece (mogą być o świątecznym aromacie, np. cynamonu czy piernika) lub choinkowe lampki LED. Jeśli wybierasz świece, pamiętaj o zabezpieczeniu obrusa przed kapaniem wosku. Miłym akcentem będzie mały upominek dla gości w postaci dekorowanych pierniczków. 

Tradycyjnie umieść siano pod obrusem. I nie zapomnij o nakryciu dla wędrowca. 

Zachowaj umiar w ozdobach – przeładowany nimi stół wigilijny nie tylko traci elegancję, ale i funkcjonalność. Ozdoby nie powinny przeszkadzać w jedzeniu. Warto przemyśleć aranżacje, by wszystko ze sobą grało. To detale nadają świątecznym daniom wyjątkowego charakteru. Tworzą wyjątkowy nastrój i sprawiają, że każdy posiłek staje się niezapomnianym doświadczeniem. 

wigilia_28.jpg
 


Wybrane produkty: 


Opublikowano: 23.12.2024 14:58:53 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka