OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
 
DOŁĄCZ DO KLUBU ZCL100 I KUPUJ Z RABATEM DO -50% !
Banner

Puszyste klopsiki i gruszki na deser

Puszyste klopsiki i gruszki na deser
Narzędzia:
 

Piramida Z-line:

naczynie do przygotowania sosu i klopsików
durszlak do warzyw
tarka z obręczą i wielofunkcyjna miska
naczynie do przygotowania sosu czekoladowego


Składniki:

Sos:

  • 1 cebula
  • 6 pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych

Klopsiki:

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, farszu i klopsów
  • kilka różyczek brokułów
  • kilka główek brukselki

Deser:

  • 2 gruszki
  • pół tabliczki czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • tarta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:



Cebulę i pomidory drobno kroimy, wrzucamy do naczynia na spód piramidy, aby się poddusiły (ok. 10 minut). Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy. W tym czasie przygotowujemy klopsiki.

Do dwóch łyżek bułki tartej dodajemy 0,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Do mięsa mielonego w misce dodajemy bułkę tartą, mleko, przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól oraz pieprz.
Uformowane klopsiki dodajemy do sosu pomidorowo-cebulowego.

W tym samym czasie zaczynamy gotować na parze brokuły i brukselki w durszlaku, na drugim poziomie piramidy.

Obrane już ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na najwyższy poziom piramidy, na tarce z obręczą. Przykrywamy je miską, a miskę pokrywą od naczynia, aby mieć kontrolę nad procesem gotowania. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.

W małym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę startej skórki pomarańczowej, zalewamy śmietanką, przyprawiamy cynamonem. Cały czas mieszamy, żeby powstała jednolita masa. W momencie, gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ugotowane gruszki.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

klopsiki.jpg

Smacznego!

Opublikowano: 12.12.2018 10:58:42 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Gotuj z Zepter
Udostępnij: