![Image-3.jpg Image-3.jpg](/getattachment/5fa58312-19ec-443e-baf5-2141a4244789/Image-3.jpg?lang=pl-PL)
Nasz wegański pudding świąteczny nie wymaga pieczenia. Przygotowany został w systemie piramidy Zepter, gotując na parze, który pozwala na gotowanie do czterech potraw jednocześnie na jednym źródle ciepła, oszczędzając miejsce, czas i energię!
![Image-2-(1).jpg Image-2-(1).jpg](/getattachment/0df50cc9-2edf-4e41-a230-fb05aa1a7cb1/Image-2-(1).jpg?lang=pl-PL)
Składniki:
• 50 g suszonej żurawiny
• 50 g rodzynek
• 50 g suszonych moreli
• 50 g orzechów laskowych
• 50 g migdałów
• 200 g mąki orkiszowej
• Sól
• 1 jabłko
• Sok i skórka z 1 pomarańczy
• 3 łyżki stołowe aquafaba (zalewa z ciecierzycy w puszce)
• 80 ml oleju kokosowego
• 2 łyżki stołowe cukru kokosowego
• 1 wypoziomowana łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki gałki muszkatołoej
• ¼ łyżeczki zmielonych goździków
• ¼ zmielonego imbiru
![Image-12.jpg Image-12.jpg](/getattachment/1be20d27-c79a-418b-9dac-b6e1a8fba022/Image-12.jpg?lang=pl-PL)
![Image-16.jpg Image-16.jpg](/getattachment/bbef01fa-9120-4c77-8c2b-93951fa4cdfe/Image-16.jpg?lang=pl-PL)
Do glazury
• 50 g orzechów nerkowca
• 50 g świeżych daktyli
• 250 ml oczyszczonej wody z Aqueena
• Szczypta cynamonu
• 1 łyżka nasion Chia
Przygotowanie:
• Namoczyć żurawinę i rodzynki w oczyszczonej wodzie z Aqueena (ewentualnie namoczyć w rumie lub whisky) i pozostawić na 15 minut.
• Poszatkować jabłko i grubo posiekać orzechy.
• W misce wymieszać suszoną żurawinę i rodzynki, posiekaną suszoną morelę, daktyle, posiekane jabłko i orzechy.
• W osobnej misce połączyć mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sól, wszystkie przyprawy i cukier kokosowy.
• Stopniowo dodawać olej kokosowy, skórkę pomarańczową i sok oraz aquafaba do miski z suszonymi owocami i dobrze wymieszać, aby wszystko połączyć. Po połączeniu stopniowo dodawć mączną masę.
• Wlać mieszaninę do szklanej żaroodpornej miski i zawiązać luźno papierem pergaminowym, pozostawiając miejsce, aby pudding wyrósł.
![Image-10.jpg Image-10.jpg](/getattachment/d8212a8c-4186-49cb-aba3-20cb5f5602cb/Image-10.jpg?lang=pl-PL)
• Wlać wodę donaczynia Zepter Masterpiece Z-1625 i włączyć płytę indukcyjną ustawiając temperaturę 90 ° C.
• Używając systemu piramidy z naczyń Zepter Masterpiece do gotowania na parze, umieścić żarodporną miskę z mieszanką puddingu w durszlaku Zepter Masterpiece Z-S20 i ułożyć na wierzchu naczynia z gotującą się wodą.
![Image-15.jpg Image-15.jpg](/getattachment/42c9a161-0b2e-4a8a-ba16-8a3460b23ef8/Image-15.jpg?lang=pl-PL)
• Gotować przez 2 godziny w temperaturze 90 ° C.
• Pozwolić puddingowi ostygnąć, a następnie przełożyć do pojemnika VacSy i przechowywać w lodówce do momentu podania.
![Image-11.jpg Image-11.jpg](/getattachment/9bf7276f-95f1-4510-96a1-a133b8a4e442/Image-11.jpg?lang=pl-PL)
Do glazury
• Nerkowce i daktyle dodać do pojemnika MixSy, zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc.
• Rano zmiksować za pomocą MixSy. Po godzinie dodać nasiona chia i wszystko zmiksować.
![Image-5.jpg Image-5.jpg](/getattachment/c5d33614-9cbd-4107-a66e-4088c6ead895/Image-5.jpg?lang=pl-PL)
• Jeśli glazura jest zbyt rzadka, dodać nasiona chia. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej wody.
![Image-4.jpg Image-4.jpg](/getattachment/0c579b86-a18e-482d-bf72-3775d4b1b8a2/Image-4.jpg?lang=pl-PL)
Radosnych i smacznych Świąt!