OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND

(22) 230 99 40

 
[V2_TopNavigation_Row2 - submenu]
Banner

Mamy przepis na Święta! A wy?

Mamy przepis na Święta! A wy?
Przed nami Święta nietypowe,przeważnie w mniejszym niż zwykle gronie, z symbolicznymi prezentami… Dlatego, może właśnie w tym roku warto postawić na kreatywność w kuchni? Przedstawiamy wegańskie dania, które nie tylko zaskoczą smakiem, ale również pięknym wyglądem!

Dzisiejsze przepisy pochodzą od laureatek naszego konkursu przeprowadzonego w grupie na portalu społecznościowym Facebook „Co jedzą polscy weganie”.

1 miejsce zajęła Karolina Gruba Rydarowicz – za przepiękne ciasta i tradycyjne przepisy świąteczne w wersji wegańskiej, 2 wyróżnienia powędrowaly do Izabeli Kluf za pierniczki w kształcie choinki i rozgrzewające świąteczne napoje oraz Moniki Kmieć za piernik raw, bez cukru i glutenu oraz pierniczki-reniferki.


grubarobicuda Karolina Rydarowicz

Karolina-Rydarowicz3.jpg

Krokiety z kapustą, pieczarkami i tofu wędzonym

Z większej główki kapusty wycinamy twardą końcówkę, zalewamy wodą w dużych garnku i gotujemy. Potem odcedzamy, studzimy i mielimy lub blendujemy albo szatkujemy na drobno i jeszcze delikatnie podsmażamy. 1,5 kg pieczarek kroimy na drobno i dusimy. 2 duże cebule siekamy na drobno i szklimy. 4 kostki tofu 180g-200g kruszymy na malutkie kawałeczki i podsmażamy na oleju. Wszystko razem łączymy i przyprawiamy: używałam soli, pieprzu, sosu sojowego i bulionu warzywnego z winiary. Odstawiamy na kilka h żeby przeszło smakami. Z tego farszu wychodzi 36 krokietów, 100 g na jednego. Naleśniki to szklanka mleka sojowego, szklanka mąki, 1/2 szklanki wody i kilka łyżek oleju. Z tego wychodzi mi około 6 naleśników wielkości klasycznej patelni do naleśników. Nakładam farsz na ostudzone naleśniki i składam w krokiety. Potem robię ciasto ala naleśnikowe: trochę wody, mąki i soli. Obtaczam w tym krokiety a potem w bułce tartej i smażę z każdej strony, łącznie z bokami, ale na małym ogniu.



Karolina-Gruba-Rydarowicz.jpg

Tarta czekoladowa

Spód na formę o średnicy 28 cm.
300 g daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2h. 250 g płatków jaglanych mielimy na pył i przekładamy do miski. Namoczone daktyle odcedzamy z wody ale jej nie wylewamy. Przekładamy do malaksera i blendujemy na pastę, w razie gdyby była za gęsta i źle się blendowało, należy dolać trochę wody spod daktyli. Pastę łączymy ze zmielonymi płatkami, dodajemy łyżkę masła orzechowego i łyżkę oleju kokosowego i wszystko dokładnie mieszamy. Najlepiej za pomocą dłoni. Masa ma być lekko lepiąca, można dolać odrobine wody spod daktyli. Wykładamy na formę i wstawiamy do lodówki. Osobiście polecam formy z wyjmowanym dnem.

Żelka pomarańczowa.
600 ml soku wyciśniętego z pomarańczy podrzegwamy w rondlu, dodajemy 3 płaskie łyżeczki agaru i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 50 g cukru lub ksylitolu, można więcej jak się woli słodsze. Mieszamy i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Gotujemy około minuty. Przestudzamy i przelewamy na formę.

Ganasz czekoladowy.
Stałą część z dwóch mleczek kokosowych przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy 2 tabliczki gorzkiej czekolady, oczywiście ją łamiemy na kosteczki i mieszamy aż całkiem się rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika w zależności od jej intensywności. Można dodać także cukier lub słodzik jakieś 50-75 g. Lekko przestudzamy i wylewamy na żelkę. Tarta musi się chłodzić całą noc. Na drugi dzień delikatnie wykrawamy małym nożykiem boki i wyciągamy z formy. Dekorujemy świętymi pomarańczami, anyżem, goździkiem, laskami cynamonu i zajadamy!




Karolina-Rydarowicz2.jpg

Tarta gwiezdna persymona

Spód na tartę o średnicy 28 cm.
300 g daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2h. 275 g płatków owsianych mielimy na pył i przekładamy do miski. Daktyle odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Mielimy je w malakserze na pastę, gdyby było za gęste i źle się mieliło dolewamy trochę wody spod daktyli. Pastę łączymy z płatkami, dodajemy łyżkę masła orzechowego i łyżkę oleju kokosowego i łączymy. Najlepiej za pomocą dłoni. Masa ma być lekko lepiąca, można dolać jeszcze odrobine wody spod daktyli. Wykładamy formę i wkładamy do lodówki. Żelka z kaki: 600g obranego kaki blendujemy, można dolać odrobine wody gdyby było za gęste i przekładamy do rondla. Podgrzewamy aż będzie wrzało. Pulpę trzeba cały czas mieszać ponieważ może się przypalić. Dodajemy 2 łyżeczki agaru i dokładnie mieszamy następnie dodajemy około 100 g cukru lub innego słodzika oraz 2 łyżeczki soku z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 1 minuty. Mase przekładamy od razu na spód ponieważ szybko tężeje. I wkładamy ponownie do lodówki. Masa z kaszy jaglanej: 150 g kaszy jaglanej przepłukanej wrzątkiem i podprażonej na patelni, zalewamy 300 ml mleka sojowego i 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu aż kasza się rozgotuje. Studzimy ją. W misie umieszczamy stałą część mleczka z puszki kokosowego, kaszę, 75-100g cukru lub ksylitolu, 5 łyżeczek ekstraktu z wanilii, 5 łyżek soku z cytryny i wszystko blendujemy na gładki krem. Przekłady na żelke i znowu wkładamy do lodówki aby się schłodziło. W tym czasie kaki kroimy w plastry i za pomocą foremek wykrawamy gwiazdki. Dekorujemy nimi ciasto, można też użyć anyżu lub koralików cukrowych.



Karolina-Rydarowicz4.jpg

Piernik
przepis pochodzi z "Jadłonomia": https://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/



healthyizzi Izabela Kluf | Życie ze smakiem 


Izabela-Kluf.jpg

Pierniczki-choinka



Izabela-Kluf-2.jpg

Rozgrzewająca lemoniada 
Grzaniec jabłkowo – pomarańczowy 
Kawa orzechowa 
Rozgrzewająca czekolada z chilli  
Dyniowa latte  



eat_sweet_stay_fit Eat Sweet & Stay Fit


Monika-Kmiec.jpg

Autorski piernik raw, bez cukru i glutenu 


Monika-Kmiec2.jpg

Pierniczki-reniferki



Śledź nas na Facebooku, Instagramie i bądź na bieżąco.
Bardzo lubimy konkursy i już przygotowujemy kolejne, w których i ty możesz wziąć udział!  



Wesołych i dobrych Świąt!
 

Opublikowano: 18.12.2020 12:13:29 przez Zepter International | |
Kulinarny Świat Zepter
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.

Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka