Możesz przygotować otwartą lasagna w naszym wielozadaniowym naczyniu bez dodawania oleju, tłuszczu lub wody. Często niepotrzebnie gotujemy warzywa w wodzie i smażymy żywność w wysokich temperaturach w szkodliwym przegrzanym tłuszczu. Jemy żywność pozbawioną wartości odżywczych, w wyniku czego jemy zbyt dużo. Poza tym, w trakcie procesu przegrzewania tłuszczu wytwarzana jest akroleina, wysoce rakotwórcza substancję, która może powodować poważne problemy zdrowotne.
Sprawdź nasz "funky" przepis i ciesz nowym poziomem gotowania i smaku!
SKŁADNIKI:
• 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
• 1 zielona cukinia
• 5 pomidorów
• Łodyga selera
• 500 g świeżych płatów makaronu lasagna
• Pęczek świeżej pietruszki i szczypiorku
• 200 g sera ricotta
• Pieprz, mielony
• Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
• Możesz przygotować własne płaty makaronu lasagna lub możesz kupić w sklepie świeże.
Pokrój je na mniejsze kawałki, ok. 5 x 5 cm.
Pokrój je na mniejsze kawałki, ok. 5 x 5 cm.
• Pokrój wszystkie warzywa i umieść je w zimnym naczyniu.
• Ułóż płaty lasagna na warzywach.
• Przykrj i ustaw średnią temperaturę (160 ° C na płycie indukcyjnej), dotuj przez 2 minuty, następnie obniż temperaturę i pozostaw na 16 minut, gotując w minimalnej temperaturze (90 ° C).
• W międzyczasie użyj MixSy, aby przygotować pesto z ricotty, świeżych ziół i oliwy z oliwek.
• Zdejmij pokrywę, dodaj sos pesto na wierzch i posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
• Delikatnie zamieszaj i podawaj.
Wskazówka szefa kuchni: Aby sprawić, żeby danie było bardziej interesujące, dodaj trochę posiekanych orzechów włoskich!
.jpg?lang=pl-PL)
.jpg?lang=pl-PL)
Szef kuchni
Petra Gerić
Petra Gerić