OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
Banner

Szaszłyki wege i mięsne - cztery różne majówkowe menu!

Szaszłyki wege i mięsne - cztery różne majówkowe menu!
Jak zawsze, przygotowaliśmy cały posiłek w naszych  naczyniach Masterpiece. Dzięki stali nierdzewnej 316-L, z której wykonane są wszystkie nasze naczynia kuchenne, zaawansowanej technologii URA i innowacyjnej budowie naczyń, zapewniają maksymalne zachowanie składników odżywczych i smakowych, bez konieczności stosowania dodatkowego tłuszczu lub wody.


Image_04.jpg


Szaszłyki wege z dodatkami

SKŁADNIKI:

Do szaszłyków:

- Czerwona, żółta i zielona papryka
- Czerwona cebula
- Brokuły
- Cukinia
- Grzyby
- Szczypta wędzonej papryki chili

Hummus:

- 1 puszka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- Sok z jednej cytryny
- 1 pozioma łyżeczki soli himalajskiej
- 1 pozioma łyżeczka kminku
- Około 50 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Image_02.jpg


Szaszłyki:
Warzywa układaj na zmianę, przygotowane szaszłyki smaż na grillu przez dwie minuty z każdej strony.

Hummus:
Włóż odcedzoną ciecierzycę, tahini, sól, kminek, wędzoną paprykę chili, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek do pojemnika MixSy. Mieszaj, aż masa będzie gładka. Jeśli to konieczne, dodaj trochę zalewy w której byłą namoczona ciecierzyca  lub trochę oliwy z oliwek (aż do uzyskania pożądanej konsystencji).

SERWOWANIE:

Na talerz połóż hummus, na nim szaszłyki (posyp je solą himalajską), skrop oliwą z oliwek. Na koniec dodaj drobno posiekany szczypior.

Image_01.jpg


Szaszłyki z kurczaka

SKŁADNIKI:

Do szaszłyków:

- 600 g piersi z kurczaka
- 1 - 2 czerwone cebule

Do marynaty:

- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- Skórkia i sok z jednej cytryny
- Świeżo zmielony pieprz
- 50 ml oliwy z oliwek

Do sosu jogurtowego:

- 400 ml jogurtu greckiego
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno posiekanych liści mięty
- 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- Sok z jednej cytryny
- 1 ostra czerwona papryka
- sól himalajska, pieprz

Dodatkowo do dekoracji:

- 1 awokado
-  Ogórek

PRZYGOTOWANIE:

Image_05.jpg

Mięso:
Przygotuj marynatę w pojemniku VacSy, dobrze wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Zamieszaj ponownie, zamknij pojemnik VacSy i zostaw w lodówce na noc.
Następnego dnia (choć można przygotować mięso kilka dni wcześniej), przygotuj szaszłyki z mięsa i czerwonej cebuli, smaż na grillu przez kilka minut z każdej strony.

Sos jogurtowy:
Wymieszać w misce drobno posiekane liście mięty, bazylii i pietruszki z sokiem z cytryny, odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką (drobno posiekaną), gęstym jogurtem i oliwą z oliwek.

SEWOWANIE:
Na talerzu, na sosie jogurtowym ułóż szaszłyki (posyp je odrobiną soli himalajskiej), następnie pokrojony ogórek i kilka liści awokado obok.

Image_07.jpg


Szaszłyki wieprzowe z ananasem 

SKŁADNIKI:

Dla szaszłyków:
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 1 świeży ananas
- Pietruszka

Do sosu z ananasem:
- 400 ml soku ananasowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi
- ½ ostrej papryki lub ostrego sosu (według gustu)
- sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
- Mieszanka sałat
- Świeży rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:

Image_12.jpg

Marynata i sos ananasowy: dodaj sok z ananasa, miód, imbir, czosnek, sos sojowy, ostrą paprykę, skrobię, sól i pieprz do naczynia i gotuj na średnim ogniu, aż sos zredukuje się o połowę i będzie wyraźnie gęstszy. Pozostaw sos do ostudzenia i jego połowę pozostaw do udekrowania potrawy. Dodaj do drugiej połowy sosy dodaj pokrojoną w kostkę polędwicę wieprzową. Zamarynowane mięso włóżdo pojemnika VacSy, a następnie do lodówki i pozostaw na noc, dzięki temu pozostanie świeże przez wiele dni.

Następnego dnia (chociaż możesz przygotować mięso kilka dni wcześniej), nakładaj mięso i plasterki ananasa na przemian na szaszłyki, a następnie smaż przez kilka minut na grillu z każdej strony.

Grilluj oddzielnie kilka plastrów ananasa i podawaj z szaszłykami (posyp je odrobiną soli himalajskiej) i resztą sosu ananasowego.

Image_13.jpg

Szaszłyki cielęce z szparagami

SKŁADNIKI:

Do szaszłyków:
- 600 g cielęciny
- 200 - 300 g szparagów

Image_16.jpg

Do marynaty:
- 1 łyżeczka granulek czosnku
- 1 łyżeczka granulek cebuli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Pieprz
- 30 ml oliwy z oliwek

Do sosu:
- 2 łyżki drobno posiekanej mięty
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 ostra papryka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 ml octu winnego
- Sól, pieprz

Dodatek:
- 400 g gotowanej zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- Oliwa z oliwek
- Sól himalajska, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Image_03.jpg

Mięso: Wszystkie składniki do marynaty dobrze wymieszaj w odpowiednim pojemniku VacSy i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Zamieszaj ponownie, zamknij pojemnik VacSy i odstaw do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki, następnego dnia (chociaż mięso można przygotować kilka dni wcześniej), przygotuje szaszłyki: mięso i szparagi układaj na przemian na drewnianych szpikulcach i podsmażaj na grillu przez kilka minut z każdej strony lub do momentu uzyskania złotego koloru.

Dressing (sos): Wymieszaj w słoiku drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę, ostrą paprykę, oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz.

Dodatek: Rozdrobnij drobno pokrojoną czerwoną cebulę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodaj ugotowaną soczewicę i krótko podsmażaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.

SERWOWANIE:
Soczewicę nałóż po jednej stronie talerza a szaszłyki po drugiej. Przypraw je odrobiną soli himalajskiej i podawaj z cytryną i dressingiem.


Image_10.jpg

Smacznego!

Opublikowano: 30.04.2019 09:12:00 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Gotuj z Zepter
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.