OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
 
DOŁĄCZ DO KLUBU ZCL100 I KUPUJ Z RABATEM DO -50% !
Banner

Stek wołowy Rib Eye

Stek wołowy Rib Eye
Możemy podziękować kowbojom z Dzikiego Zachodu za ich "wynalezienie" potrawy znanej jako Rib Eye Steak - jako pierwsi zdali sobie sprawę, że najlepsze w smaku kawałki znajdują się wokół żeber, szczególnie jeśli chodzi o grillowanie. Rib eye można porównać do polędwicy pod względem smaku i delikatności dopiero po jej sezonowaniu, procesowi dzięki któremu mięso jest bardziej soczyste, miękkie i smaczniejsze. Proces sezonowania na sucho, który jest wykonywany w specjalnych chłodniach z kontrolowaną temperaturą lub w  naczyniu przepuszczającym wilgoć, nadaje mięsu wyższą jakość, delikatniejszą konsystencję i niesamowity smak. Jest to bardzo kosztowna procedura, która może wydawać się skomplikowana, jednak można odtworzyć podobny efekt w domu za pomocą systemu Zepter VacSy. Alternatywnie, możesz kupić steki w sklepach mięsnych.

W naszym przepisie korzystamy z VacSy który pełni rolę pojemnika, w którym sezonuje się mięso i naszej patelni Quadra pełniącej rolę grilla, co ułatwia przygotowanie doskonałego steku rib eye z grilla w domowej kuchni! Co więcej, naczynie Zepter Masterpiece wykonane z najwyższej klasy metalu 316 L, w oparciu o zaawansowaną technologię i wyróżniające się innowacyjną konstrukcją, umożliwiają gotowanie bez wody i tłuszczu. Potrawy są zdrowsze, ale też smaczniejsze, żywność zachowuje swoje naturalne aromaty, smaki, wartości odżywcze i biologiczne, nie dochodzi do wytwarzania żadnych niebezpiecznych dla zdrowia substancji!

Uwaga: pomimo że czerwone mięso jest dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i żelaza, nie jest zalecane codzinne spożywanie, jeśli chcesz zachować zdrową dietę.

Składniki (na jedną osobę)

- 250 g steku rib eye
- 20 g cukinii
- 20 g pomidorów
- 20 g papryki
- 20 g marchwi
- 10 g bakłażana
- 5 g cebuli
- 0,1 dcl oliwy z oliwek
- 5 g kiełków
- 1 g czarnego pieprzu


Przygotowanie:

- Nasza patelnia QUADRA Z-Q1918-SC służy jako griller - umieść ją na kuchence indukcyjnej, przykryj i pozwól mu rozgrzać się w wysokiej temperaturze 240 ° C przez 2 minuty.
- Umieść stek na patelni bez oleju, tłuszczu, soli lub innych przypraw, przykryj i obniż temperaturę do 90 ° C. Dolna część naczynia będzie już wystarczająco gorąca, aby stworzyć efekt grilla.
- Po 2 minutach obróć stek, ponownie przykryj i grilluj drugą stronę przez dodatkowe 2 minuty w temperaturze 90 ° C.
- Wyłącz źródło ciepła i pozostaw przykryte naczynie jeszcze przez 2 minuty.
- Po usunięciu steku z patelni, dodaj pokrojone w kostkę warzywa na patelnię - przemieszają się z "sokami" z mięsa. (cukinia, pomidor, papryka, marchewka, bakłażan, cebula)
- Umieść patelnię na płycie indukcyjnej przy małym ogniu 90 ° C i gotuj przez 15 minut.
- Zostaw pod przykryciem pna 2 minuty, zatem skrop oliwą z oliwek, pieprzem i chili przed podaniem.
- Wytnij i podawaj stek tagliata.
- Podawanie Najpierw umieść ratatouille warzywne na talerzu, a następnie stek tagliata.
- Skrop oliwą z oliwek i dopraw czarnym papierem.

Image-1.jpg

Wskazówka szefa: Steki powinny mieć grubość 1,5-2 cm. Nie piekłam, nie kroiłam ani nie szarpałam mięsa widelcem przed przygotowaniem. Podawaj domowe dipy i sosy, jeśłi chcesz dopełnić potrawę: chimichurri, guacamole, chili salsa lub musztarda Dijon.
Wystarczy jedno spojrzenie na ten delikatny soczysty stek Rib Eye, a ślinka już nam cieknie!

Image-3-(1).jpg

Smacznego!

Szef kuchni Petra Gerić

Opublikowano: 10.07.2018 14:10:51 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Gotuj z Zepter
Udostępnij: