OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
Banner

Stek wołowy Rib Eye

Stek wołowy Rib Eye
Możemy podziękować kowbojom z Dzikiego Zachodu za ich "wynalezienie" potrawy znanej jako Rib Eye Steak - jako pierwsi zdali sobie sprawę, że najlepsze w smaku kawałki znajdują się wokół żeber, szczególnie jeśli chodzi o grillowanie. Rib eye można porównać do polędwicy pod względem smaku i delikatności dopiero po jej sezonowaniu, procesowi dzięki któremu mięso jest bardziej soczyste, miękkie i smaczniejsze. Proces sezonowania na sucho, który jest wykonywany w specjalnych chłodniach z kontrolowaną temperaturą lub w  naczyniu przepuszczającym wilgoć, nadaje mięsu wyższą jakość, delikatniejszą konsystencję i niesamowity smak. Jest to bardzo kosztowna procedura, która może wydawać się skomplikowana, jednak można odtworzyć podobny efekt w domu za pomocą systemu Zepter VacSy. Alternatywnie, możesz kupić steki w sklepach mięsnych.

W naszym przepisie korzystamy z VacSy który pełni rolę pojemnika, w którym sezonuje się mięso i naszej patelni Quadra pełniącej rolę grilla, co ułatwia przygotowanie doskonałego steku rib eye z grilla w domowej kuchni! Co więcej, naczynie Zepter Masterpiece wykonane z najwyższej klasy metalu 316 L, w oparciu o zaawansowaną technologię i wyróżniające się innowacyjną konstrukcją, umożliwiają gotowanie bez wody i tłuszczu. Potrawy są zdrowsze, ale też smaczniejsze, żywność zachowuje swoje naturalne aromaty, smaki, wartości odżywcze i biologiczne, nie dochodzi do wytwarzania żadnych niebezpiecznych dla zdrowia substancji!

Uwaga: pomimo że czerwone mięso jest dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i żelaza, nie jest zalecane codzinne spożywanie, jeśli chcesz zachować zdrową dietę.

Składniki (na jedną osobę)

- 250 g steku rib eye
- 20 g cukinii
- 20 g pomidorów
- 20 g papryki
- 20 g marchwi
- 10 g bakłażana
- 5 g cebuli
- 0,1 dcl oliwy z oliwek
- 5 g kiełków
- 1 g czarnego pieprzu


Przygotowanie:

- Nasza patelnia QUADRA Z-Q1918-SC służy jako griller - umieść ją na kuchence indukcyjnej, przykryj i pozwól mu rozgrzać się w wysokiej temperaturze 240 ° C przez 2 minuty.
- Umieść stek na patelni bez oleju, tłuszczu, soli lub innych przypraw, przykryj i obniż temperaturę do 90 ° C. Dolna część naczynia będzie już wystarczająco gorąca, aby stworzyć efekt grilla.
- Po 2 minutach obróć stek, ponownie przykryj i grilluj drugą stronę przez dodatkowe 2 minuty w temperaturze 90 ° C.
- Wyłącz źródło ciepła i pozostaw przykryte naczynie jeszcze przez 2 minuty.
- Po usunięciu steku z patelni, dodaj pokrojone w kostkę warzywa na patelnię - przemieszają się z "sokami" z mięsa. (cukinia, pomidor, papryka, marchewka, bakłażan, cebula)
- Umieść patelnię na płycie indukcyjnej przy małym ogniu 90 ° C i gotuj przez 15 minut.
- Zostaw pod przykryciem pna 2 minuty, zatem skrop oliwą z oliwek, pieprzem i chili przed podaniem.
- Wytnij i podawaj stek tagliata.
- Podawanie Najpierw umieść ratatouille warzywne na talerzu, a następnie stek tagliata.
- Skrop oliwą z oliwek i dopraw czarnym papierem.

Image-1.jpg

Wskazówka szefa: Steki powinny mieć grubość 1,5-2 cm. Nie piekłam, nie kroiłam ani nie szarpałam mięsa widelcem przed przygotowaniem. Podawaj domowe dipy i sosy, jeśłi chcesz dopełnić potrawę: chimichurri, guacamole, chili salsa lub musztarda Dijon.
Wystarczy jedno spojrzenie na ten delikatny soczysty stek Rib Eye, a ślinka już nam cieknie!

Image-3-(1).jpg

Smacznego!

Szef kuchni Petra Gerić

Opublikowano: 2018-07-10 14:10:51 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Gotuj z Zepter
Udostępnij:

Pliki cookie

Witryna internetowa korzysta z plików cookie, których zadaniem jest sprawić, aby użytkownik mógł korzystać z Internetu w sposób możliwie przyjazny, efektywny i bezpieczny, na przykład poprzez przyspieszenie nawigacji na witrynach internetowych oraz pomiar częstotliwości przeglądania stron i całościowej efektywności nawigacji. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na dysku komputera, aby pozwolić użytkownikowi na optymalne wykorzystanie wszystkich funkcji naszego sklepu internetowego. Wyraźnie zaznaczamy, że niektóre pliki cookie są przenoszone z naszego serwera na komputer użytkownika — tzw. "sesyjne pliki cookie". Te pliki cookie są automatycznie usuwane z dysku twardego wraz z końcem sesji przeglądarki polityka prywatności.