OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
 
DOŁĄCZ DO KLUBU ZCL100 I KUPUJ Z RABATEM DO -50% !
Banner

Rączka gotuje: faszerowane jaja ze śledziem, polędwica na dziko, baba rumowa

Rączka gotuje: faszerowane jaja ze śledziem, polędwica na dziko, baba rumowa
W tym odcinku Remigiusz Rączka proponuje dania na święta. Łatwe w przygotowaniu, ale wytworne dania, które możesz zaserwować podczas rodzinnego spotkania czy na eleganckim przyjęciu.
Przedstawiamy oryginalny pomysły na jajka na wielkanocny stół.
Przepis na prostą do przyrządzenia i niezwykle smaczną polędwicę wołową w sosie z grzybów i czerwonego wina z nutą rozmarynu. A na deser proponujemy tradycyjną lukrowaną babę wielkanocną!

 

FASZEROWANE JAJKA ZE ŚLEDZIEM                        
6 jaj                                                                                               
50 g szynki                                                                                  
1 łyżka majonezu                                                                      
1 łyżeczka chrzanu                                                                      
1 łyżeczka czarnuszki                                                                   
1 płat śledzia
sól, pieprz, papryka – do smaku
kiełki – do dekoracji
 
majonez:
250 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
5 ml octu winnego
sól, pieprz
 
  Zrzut-ekranu-2020-05-22-o-12-20-13-(1).png

POLĘDWICA NA DZIKO Z PĘCZAKIEM I KALAFIOREM ROMANESCO
1 kg polędwicy wołowej                                                              
1 cebula                                                                                           
2 szklanki czerwonego wina                                                         
100 g masła                                                                                   
sól morska                                                                                     
pieprz gruboziarnisty                                                                      
1 łyżeczka suszonego rozmarynu                                                  
1 łyżeczka wędzonej papryki                                                        
 
pęczak z grzybami:
2 szklanki pęczaku
50 g suszonych grzybów
1 cebula
garść suszonych śliwek
sól, pieprz
 
kalafior romanesco:
60 dag kalafiora      
2 łyżki masła                                                                 
100 g pestek dyni                                                                                         
 
                       Zrzut-ekranu-2020-05-22-o-11-22-51-(1).png                                                                                    
BABA RUMOWA
6 jaj                                                                                                     
300 g mąki pszennej                                                                           
300 g cukru                                                                                          
50 ml rumu
Garść suszonej żurawiny
10 suszonych śliwek
50 g masła
220 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
LUKIER
50 ml rumu
1 szklanka cukru pudru
 
 Zrzut-ekranu-2020-05-22-o-10-51-26-(1).png

Narządzia: ArtMixMixSy,  naczynia Zepter, noże Zepter

Oglądaj na TVP3 Katowice i innych regionalnych kanałach telewizji TVP w soboty o godz. 18:00 i powtórki w niedzielę o godz. 10:00. Wszystkie odcinki dostępne również na naszym kanale Yotube: 
https://www.youtube.com
 

Opublikowano: 22.05.2020 12:11:10 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Gotuj z Zepter
Udostępnij: