Koszyk icon

Zdrowe jedzenie na chłodne dni - dlaczego warto jeść sezonowo?

Zdrowe jedzenie na chłodne dni - dlaczego warto jeść sezonowo?

Jakie dania są pełne wartości odżywczych i smaku? Oczywiście sezonowe, czyli takie, które są w danym czasie są najłatwiej dostępne, i które dostarczą najbardziej potrzebnych składników. Jesień i zima to czas, kiedy organizm chce się rozgrzać i przyda mu się dawka energii. W tym artykule przyjrzymy się, jakie powinno być zdrowe jedzenie na chłodne dni i po jakie składniki warto sięgnąć.

 

Zdrowe nawyki 

Dni robią się coraz krótsze, a temperatura spada. Przekłada się to na nasz styl życia. Mniej się ruszamy, więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach zamiast na świeżym powietrzu, organizm dostaje też mniej światła. Nasz nastrój często się pogarsza, mamy też mniej energii. Często nasza odporność jest osłabiona w związku z czym jesteśmy podatni na infekcje.

Jakie zatem powinno być zdrowe jedzenie na chłodne dni? Zbilansowane i zróżnicowane, takie, które wzmocni odporność, poprawi nastrój i doda energii do działania.

Zwróćmy też uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Róbmy to tak, by podczas obróbki termicznej nie traciły wartości odżywczych. Są na to różne sposoby: gotowanie na parze czy w niskich temperaturach (umożliwiają to naczynia Zepter).

Jedz regularnie, by dostarczać stałych porcji energii każdego dnia.

jedzenie_jesien_11.jpg


Zdrowe jedzenie na chłodne dni: top składniki

Szczególnie dużo cennych składników odżywczych znajdziemy w sezonowych warzywach i owocach. Dlatego czerpmy z nich jak najwięcej – niech nasza jesienno-zimowa dieta będzie ich pełna.

Jesienią i zimą szczególne znaczenie mają też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmocnią organizm i pozytywnie wpłyną na nastrój. W jakich produktach je znajdziesz? W rybach morskich (np. łosoś, dorsz), olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), orzechach i pestkach, awokado.

Energii dostarczy białko, czyli jaja, ryby, nabiał i rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola.

Dbaj też o mikroflorę bakteryjną jelit, włączając naturalne probiotyki: kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne – jogurt, kefir, maślankę.

Wyzwaniem dla organizmu jest niedobór witaminy D (tak ważnej w budowaniu odporności) spowodowany mniejszą ilością światła słonecznego. Znajdziemy ją wprawdzie w niewielkich ilościach w rybach czy jajkach, niemniej jednak warto ten składnik suplementować.

Wzmocnić odporność pomaga nam również witamina C. Jej bogatym źródłem są np. czerwona papryka i zielone warzywa: brokuły, jarmuż, szpinak, natka pietruszki. 

W jesienno-zimowej diecie stawiaj też na naturalne antybiotyki: miód oraz działające również przeciwzapalnie imbir, cebula i czosnek.

jedzenie_jesien_01.jpg


Co jeść jesienią i zimą?

Aby się rozgrzać i dodać energii, jedz ciepłe śniadania. Świetnie sprawdzą się owsianki i jaglanki pełne owoców i orzechów, z dodatkiem rozgrzewających przypraw.

Wśród owoców prym wiodą gruszki i jabłka bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Zawarte w nich naturalne cukry to znakomite źródło energii. Pamiętaj też o pełnej witaminy C żurawinie: działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. 

Dodawaj orzechy i nasiona: oprócz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą m.in. magnezu, który  wspomaga pracę układu nerwowego. 

Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się sycące potrawy jednogarnkowe, takie jak leczo czy gulasze. Warto dodawać do nich paprykę. To kolorowe warzywo zawiera wiele cennych składników: betakaroten, kwas foliowy, potas, magnez, błonnik, działające przeciwzapalnie flawonoidy: samo dobro!

To również doskonały czas na rozgrzewające zupy. Kulinarnym przebojem nie bez powodu jest teraz zupa z dyni.

Dynia jest bogata w błonnik, białko, betakaroten, kwas foliowy, przeciwutleniacze, a także takie minerały, jak selen, magnez czy potas. Wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na wzrok. Ma mało kalorii - jest wprost stworzona dla osób dbających o linię. Podobne zalety mają bataty, czyli słodkie ziemniaki.

O tej porze roku warto postawić też na warzywa korzeniowe, a zwłaszcza buraki. Zawierają przeciwutleniacze, magnez, kwas foliowy, żelazo. Jedzmy je w każdej postaci: na surowo, pieczone, kiszone. Przyspieszają regenerację komórek, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, regulują ciśnienie. 

Niech nas Twoim stole nie zabraknie też kiszonej kapusty. To nie tylko źródło błonnika i naturalny probiotyk wspomagający trawienie, ale też moc witaminy C. 

Patent na zdrową przekąskę? Chipsy z pieczonego jarmużu. To zielone warzywo pełne wartości odżywczych: zawiera witaminy A, K, C, B6 i kwas foliowy. Będzie też doskonałym składnikiem pysznych koktajli i smoothie. 
 

jedzenie_jesien_04.jpg

Stosuj przyprawy, szczególnie te korzenne, które dodadzą wyrazistego smaku i rozgrzeją: goździki, kardamon, kurkuma, imbir, cynamon. Imbir rozgrzewa i pobudza krążenie, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, poprawia również trawienie. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i ma przyjemny aromat, który z pewnością poprawi nastrój.

Nie zapominaj o nawadnianiu. Teraz szczególnie warto pić rozgrzewające napary: z rumianku, kwiatów czarnego bzu, owoców dzikiej róży. Odporność wzmocni woda z dodatkiem startego imbiru i soku z cytryny. 

jedzenie_jesien_08.jpg
 

Wypróbuj:


Rozgrzewająca zupa dyniowa

Składniki:

  • 500 g dyni,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. W naczyniu Zepter podsmaż cebulę i czosnek na minimalnej ilości tłuszczu.
  2. Dodaj pokrojoną dynię, marchew i imbir. Zalej bulionem.
  3. Gotuj na niskim ogniu w zamkniętym naczyniu, by zachować składniki odżywcze.
  4. Po ugotowaniu zmiksuj na krem.

 

Sałatka zimowa

Składniki:

  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 1 jabłko,
  • garść żurawiny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta kminku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę wymieszaj z drobno pokrojonym jabłkiem.
  2. Dodaj żurawinę i kminek, skrop oliwą.


Wymagana jest zgoda na przetwarzanie plików cookie w przypadku umieszczonego wideo

W celu obejrzenia wideo zamieszczonego na platformie YouTube, należy zaakceptować naszą politykę cookie. Zawsze możesz oglądać filmy bezpośrednio na platfomie YouTube za pośrednictwem tego linku


 


Polecane produkty:


 

Opublikowano: 03.12.2024 15:23:12 przez Zepter International | |
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:
Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags Przejdź do koszyka