OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND

(22) 230 99 40

 
[V2_TopNavigation_Row2 - submenu]
Banner

Przepis na Wielkanoc - nasze patenty na Święta

Przepis na Wielkanoc - nasze patenty na Święta

Wielkanoc tuż-tuż, przygotowania trwają, już niebawem zasiądziesz z bliskimi przy świątecznym stole. Dla wielu z nas to intensywny czas wypełniony przygotowaniami. Jak sprawić, że będą pełne niezapomnianych, niebanalnych smaków, a przy tym nie tracić czasu i energii? Przedstawiamy nasz przepis na Wielkanoc.

Święta Wielkanocne kojarzą się z suto zastawionym stołem i przejadaniem się. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być jednak ciężkostrawne i czasochłonne. Możesz w prosty sposób dodać im wiosennej lekkości. Jak to zrobić? Mamy dla Ciebie garść inspiracji i pomysłów.


Żurek w wersji light

Oczywiście uwielbiamy tradycyjne potrawy, ale gdyby tak podejść do nich w inny, świeży sposób? Zacznijmy od klasyki, czyli żurku — aromatycznej zupy, bez której trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Podstawą jest zakwas, który możesz łatwo przygotować samodzielnie. To właśnie zakwas odróżnia żurek od barszczu białego: robimy go z mąki żytniej. Ze względu na fermentację zawiera on bakterie probiotyczne, które usprawniają pracę układu pokarmowego. To samo zdrowie! Jak go zrobić? Mąkę żytnią z odrobiną czosnku i przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem zalej letnią wodą. Przykryj gazą i postaw w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Naszą wersję żurku łatwo i szybko przygotujesz w blenderze z funkcją gotowania Artmix Pro. 

Potrzebujesz:

  • bulion warzywny
  • wędzone tofu
  • jajka gotowane na twardo
  • mleko kokosowe
  • zakwas
  • majeranek
  • czosnek

Bulion, zakwas, mleko kokosowe i przyprawy wlej do kielicha i nastaw 18-minutowy program Zupa. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojone w kostkę wędzone tofu i ćwiartki jajek. Zapewniamy, że aromatyczny żurek w takiej wersji zachwyci smakiem również tradycjonalistów. 


Pisanki na parze

Nie ma Wielkanocy bez jajek. Czy wiesz, że możesz ugotować je na parze? Gotuj je tak w naszym durszlaku ustawionym na naczyniu z wodą przez 30 minut. Dzięki temu będą jeszcze zdrowsze, gdyż w trakcie wchłoną cenny wapń i inne składniki ze skorupki. Zrobisz też w ten sposób pisanki z wyjątkowym wzorem. 

Potrzebujesz:

  • jajka
  • kilka różnych, pasujących do siebie kolorów barwników spożywczych, np. pomarańczowy, żółty, czerwony
  • litr wody
  • olej roślinny

Postaw naczynie na płycie grzewczej i umieść na nim durszlak. Włóż jajka i wlej wodę w ten sposób, by zmoczyć je wszystkie. To ważne, by sproszkowany barwnik mógł przykleić się do jajek. Teraz rozsyp sporą ilość barwników, następnie dodaj jeszcze odrobinę wody. Gotuj przez 30 minut i odstaw, aż jajka ostygną. Na koniec przetrzyj je szmatką zwilżoną odrobiną oleju roślinnego. Gotowe!


wielkanoc-06-(1).jpg


Domowy majonez 

Nieodłącznym towarzyszem przekąsek i potraw wielkanocnych jest majonez. My proponujemy przygotować go samodzielnie. To bardzo proste! Pomoże Ci w tym nasz mikser MixSy. 

Potrzebujesz: 

  • jajko
  • łyżka musztardy
  • szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny lub limonki 

Najpierw rozbij jajko i zmieszaj z odrobiną oleju i łyżką musztardy. Następnie dolewaj olej lub oliwę i miksuj jednocześnie. Po zmiksowaniu dopraw solą i pieprzem, wyciśnij sok z cytryny lub limonki. Dla przełamania rutyny możesz wyczarować różnokolorowe warianty: pomarańczowy z kurkumą, różowy z sokiem buraka, zielony z koperkiem. 

Zielony sos do przekąsek

Wiosennego charakteru wielkanocnym przekąskom doda z pewnością zielony sos na bazie szpinaku. Puszysty sos przygotujesz prosto i szybko w ArtMix Pro. Zblenduj garść liści szpinaku, miąższ dojrzałego awokado, garść rzeżuchy z bulionem warzywnym (ok. szklanki). Na koniec dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i dopraw pieprzem. 


Sernik z jabłkami

Wśród przepisów na Wielkanoc nie może oczywiście zabraknąć słodkości. Nasza propozycja to sernik z jabłkami, który z łatwością przygotujesz w naszym naczyniu "królewskim". 

Potrzebujesz:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • łyżeczka cynamonu 
  • opcjonalnie rodzynki

Mieszamy twaróg, jajka, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Opcjonalnie dodajemy rodzynki. Jajka obieramy i kroimy na ósemki, a następnie układamy na dnie naczynia. Wlewamy łyżkę wody, a później masę twarogową. Posypujemy cynamonem, przykrywamy pokrywą. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wskaźnik na termokontrolerze będzie w połowie zielonego pola skali "moist". Gotujemy 20 min, co ok. 6 minut podnosimy pokrywę i wycieramy papierowym ręcznikiem skroploną wodę. Na ostatnie 5 minut zwiększamy temperaturę do 3/4 poziomu zielonego pola. Zdejmujemy ze źródła ciepła i studzimy.

Czy wiesz, że sernik może być smaczny i świeży nawet do 3 tygodni? Wystarczy przechować go w próżniowym pojemniku Vacsy.
 


 

Zapisując się do Newslettera – będzie Pan/Pani z niego korzystać zgodnie z naszym Regulaminem. Wpisanie e-maila stanowi wyrażenie zgody na kierowanie przez Zepter International Poland sp. z o.o. informacji marketingowych na podany e-mail. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez Zepter International Poland sp. z o.o., ul. Domaniewska 37, 02–672 Warszawa, e-mail: iod@zepter.com.pl. Dane będziemy przetwarzać w celu wysyłki Newslettera. Ma Pan/i prawo w każdym czasie wycofać zgodę na Newsletter, np. klikając w link do wypisania się z Newslettera w mailu od nas. RODO przyznaje Pani/Panu m.in. prawo do zapomnienia, sprostowania, ograniczenia danych, dostępu do danych. Więcej na temat przetwarzania przez nas danych osobowych można znaleźć w naszej Polityce prywatności.


Opublikowano: 06.04.2023 16:54:01 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Żyj Zdrowo, Żyj Dłużej
Udostępnij:
Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags