Nie przejmuj się tym, jeśli mięso wyjdzie suche, mamy kilka niezawodnych sztuczek, aby zapewnić mu doskonałą wilgotność i miękkość:
• Gotowanie na kości
• Doprowadzić do kruchości dzięki solance
• Gotowanie dłużej na niższym ogniu
• Pozostawienie mięsa, by odpoczęło na 15-20 minut przed podaniem
Szczegółowe instrukcje dotyczące wszystkich tych kroków znajdziesz w poniższej metodzie przygotowywania. Jak zwykle, przygotowaliśmy cały posiłek w naczyniach Zepter Masterpiece. Dzięki chirurgicznej stali nierdzewnej 316L, z której wykonane są wszystkie nasze naczynia, zaawansowanej technologii URA i innowacyjnej konstrukcji, naczynia kuchenne Zepter Masterpiece zapewniają maksymalne zachowanie składników odżywczych i smaku, bez konieczności stosowania dodatkowego oleju, wody lub tłuszczów.
Wskazówka: Zamów pieczeń (kawałek, który pochodzi od schabu) od lokalnego rzeźnika na kilka dni wcześniej!
SKŁADNIKI (8 porcji)
• wieprzowina (korona) (około 3,5 kg)
Do solanki:
• 100 g miodu
• 2 łyżki stołowe soli morskiej (aby mięso zmiękło)
• 5-6 ząbków czosnku
• 10 ziaren pieprzu
• Kilka gałązek rozmarynu
• Kilka gałązek szałwii
Do marynaty:
• 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii
• 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
• Pieprz
Garnirowanie, dekoracja:
• 1 pęczek świeżej szałwii
• 200-300 g kumkwaty
Do sosu z wiśni:
• 300 g wiśni
• 70 ml whisky
• 2 łyżki stołowe miodu
• 1 gałązka rozmarynu
Do brukselki:
• 1 kg brukselki
• 50 g cienkich plasterków pancetty
• 1 czerwona cebula
• 150 g sera pleśniowego
• 1 granat
• 70 g orzechów nerkowca
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
Dla karmelizowanej marchwi
• 1 kg marchwi
• 2 łyżeczki miodu
• 50 ml whisky
• 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
• Szczypta cynamonu
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
• Wymieszaj składniki solanki i gotuj w naczyniu Zepter Masterpiece Z-1620-SC przez 5-10 minut lub do momentu, w którym miód się rozpuści.
• Zdejmij naczynie z ognia, pozostaw do ostygnięcia, następnie odcedź i dodaj 1l zimnej wody
• Włóż wieprzowinę do naczynia Zepter Masterpiece Z-2030 i zalej solanką. Pozostawm, aby odpoczęła w temperaturze pokojowej przez godzinę lub dwie.
• Wyjmij wieprzowinę z solanki i dobrze wysusz, a następnie dodaj marynatę.
• W tym miejscu utwórz kształt "korony", zwijając mięso do siebie, aż uzyskasz okrągły kształt. Kiedy już otrzymasz kształt, zwiąż mięso sznurkiem, aby je zabezpieczyć.
![Image-1.jpg Image-1.jpg](/getattachment/1e467e57-1818-4a3e-872c-0ed90c444472/Image-1.jpg?lang=pl-PL)
• Owiń końce kości w folię aluminiową, aby uniknąć spieczenia i opiekaj w temperaturze 170 ° C przez 3-3,5 godziny.
• Za pomocą termometru do mięsa od czasu do czasu sprawdzaj pieczeń. Gdy osiągnie temperaturę 70 ° C, zwiększ ciepło do 250 ° C i piecz przez kilka minut, aby uzyskać skórkę.
• Wyjmij pieczeń z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw przez 30 minut.
• Podaj na talerzu do serwowania z zestawu porcelany Black & White Zepter, udekoruj szałwią i kumkwatem.
Do sosu z wiśni:
• Dodaj wiśnie i czereśnie, whisky i miód do naczynia Zepter Masterpiece Z-1620-SC i gotyj w niskiej temperaturze 90 ° C przez 10 minut lub do momentu, aż sos zacznie osiągać konsystencję syropu.
• W trakcie ostatnich kilku minut gotowania dodaj drobno posiekany rozmaryn.
• Podawaj w porcelanowej sosjerce Black & White Zepter.
![Image-0.jpg Image-0.jpg](/getattachment/36b3b90e-ba7c-406c-aa95-96a621a9ca3c/Image-0.jpg?lang=pl-PL)
Do brukselki
• Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki pancettę na patelnię grillową Zepter Z-V3025Z i podsmażaj, aż bęzie lekko krucha (pancetta będzie nadal świeża, gdy wyschnie).
• Wyjmij i ułóż na ręczniku papierowym, aby pochłonął nnadmiar tłuszczu.
• Dodaj oczyszczone i umyte brukselki i pokrojoną w plasterki cebulę na tę samą patelnię do grillowania, na której wcześniej przygotowałeś pancettę.
• Przykryj i gotuj w temperaturze 90 ° C przez 10 minut.
• Podawaj w misce porcelanowej Black & White Zepter i dopraw oliwą z oliwek, pieprzem, nasionami granatu, orzechami nerkowca i pancettą.
Dla karmelizowanej marchwi
![Image-9.jpg Image-9.jpg](/getattachment/d59b2b59-2309-45fc-9ae9-ad568ae953dc/Image-9.jpg?lang=pl-PL)
• Obierz i zetrzyj marchewkę.
• Podsmażaj na patelni grillowej Zepter Z-V3025Z w temperaturze 90 ° C przez 30 minut, przykryte.
• Gdy marchewka zmięknie, zdejmij pokrywę i dodaj miód, whisky i ocet balsamiczny. Zwiększ temperaturę do 120 ° C i gotuj jeszcze kilka minut lub do momentu, w ktrym płyn w naczyniu wyparuje.
![Image-6.jpg Image-6.jpg](/getattachment/431fed58-b9db-4478-a03c-5a769a948d95/Image-6.jpg?lang=pl-PL)
• Podawaj marchewkę w porcelanie Zepter Black & White i dopraw oliwą z oliwek, solą i szczyptą cynamonu
![Image-3.jpg Image-3.jpg](/getattachment/6cf90fd7-052f-43c5-bf49-b113252c885f/Image-3.jpg?lang=pl-PL)
Wskazówka: Przechowuj wszelkie pozostałości w pojemnikach VacSy, aby pozostały świeże nawet dwa razy dłużej!
![Image-5.jpg Image-5.jpg](/getattachment/f6ac9f10-bf21-42f8-8e1d-b1f80ac4eb24/Image-5.jpg?lang=pl-PL)
Smacznego!
![Image-11.jpg Image-11.jpg](/getattachment/67e80200-1020-446d-86f9-dc8d26f0e3d8/Image-11.jpg?lang=pl-PL)