OFICJALNY SKLEP ZEPTER INTERNATIONAL POLAND
(22) 230 99 40
 
DOŁĄCZ DO KLUBU ZCL100 I KUPUJ Z RABATEM DO -50% !
Banner

Pieczeń wieprzowa z dodatkami

Pieczeń wieprzowa z dodatkami

Nie przejmuj się tym, jeśli mięso wyjdzie suche, mamy kilka niezawodnych sztuczek, aby zapewnić mu doskonałą wilgotność i miękkość:

• Gotowanie na kości
• Doprowadzić do kruchości dzięki solance
• Gotowanie dłużej na niższym ogniu
• Pozostawienie mięsa, by odpoczęło na 15-20 minut przed podaniem

Szczegółowe instrukcje dotyczące wszystkich tych kroków znajdziesz w poniższej metodzie przygotowywania. Jak zwykle, przygotowaliśmy cały posiłek w naczyniach Zepter Masterpiece. Dzięki chirurgicznej stali nierdzewnej 316L, z której wykonane są wszystkie nasze naczynia, zaawansowanej technologii URA i innowacyjnej konstrukcji, naczynia kuchenne Zepter Masterpiece zapewniają maksymalne zachowanie składników odżywczych i smaku, bez konieczności stosowania dodatkowego oleju, wody lub tłuszczów.

Wskazówka: Zamów pieczeń (kawałek, który pochodzi od schabu) od lokalnego rzeźnika na kilka dni wcześniej!
 
SKŁADNIKI (8 porcji)

• wieprzowina (korona) (około 3,5 kg)

Do solanki:

• 100 g miodu
•  2 łyżki stołowe soli morskiej (aby mięso zmiękło)
• 5-6 ząbków czosnku
• 10 ziaren pieprzu
• Kilka gałązek rozmarynu
• Kilka gałązek szałwii

Do marynaty:

• 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii
• 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
•  Pieprz

Garnirowanie, dekoracja:

• 1 pęczek świeżej szałwii
• 200-300 g kumkwaty

Do sosu z wiśni:

• 300 g wiśni
• 70 ml whisky
• 2 łyżki stołowe miodu
• 1 gałązka rozmarynu

Do brukselki:

• 1 kg brukselki
• 50 g cienkich plasterków pancetty
• 1 czerwona cebula
• 150 g sera pleśniowego
• 1 granat
• 70 g orzechów nerkowca
•  Pieprz
•  Oliwa z oliwek

Dla karmelizowanej marchwi
• 1 kg marchwi
• 2 łyżeczki miodu
• 50 ml whisky
• 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
• Szczypta cynamonu
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
 
PRZYGOTOWANIE

• Wymieszaj składniki solanki i gotuj w naczyniu Zepter Masterpiece Z-1620-SC przez 5-10 minut lub do momentu, w którym miód się rozpuści.
• Zdejmij naczynie z ognia, pozostaw do ostygnięcia, następnie odcedź i dodaj 1l zimnej wody
• Włóż wieprzowinę do naczynia Zepter Masterpiece Z-2030 i zalej solanką. Pozostawm, aby odpoczęła w temperaturze pokojowej przez godzinę lub dwie.
• Wyjmij wieprzowinę z solanki i dobrze wysusz, a następnie dodaj marynatę.
• W tym miejscu utwórz kształt "korony", zwijając mięso do siebie, aż uzyskasz okrągły kształt. Kiedy już otrzymasz kształt, zwiąż mięso sznurkiem, aby je zabezpieczyć.

Image-1.jpg

• Owiń końce kości w folię aluminiową, aby uniknąć spieczenia i opiekaj w temperaturze 170 ° C przez 3-3,5 godziny.
• Za pomocą termometru do mięsa od czasu do czasu sprawdzaj pieczeń. Gdy osiągnie temperaturę 70 ° C, zwiększ ciepło do 250 ° C i piecz przez kilka minut, aby uzyskać skórkę.
• Wyjmij pieczeń z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw przez 30 minut.
• Podaj na talerzu do serwowania z zestawu porcelany Black & White Zepter, udekoruj szałwią i kumkwatem.

Do sosu z wiśni:

• Dodaj wiśnie i czereśnie, whisky i miód do naczynia Zepter Masterpiece Z-1620-SC i gotyj w niskiej temperaturze 90 ° C przez 10 minut lub do momentu, aż sos zacznie osiągać konsystencję syropu.
• W trakcie ostatnich kilku minut gotowania dodaj drobno posiekany rozmaryn.
• Podawaj w porcelanowej sosjerce Black & White Zepter.

Image-0.jpg

Do brukselki

• Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki pancettę na patelnię grillową Zepter Z-V3025Z i podsmażaj, aż bęzie lekko krucha (pancetta będzie nadal świeża, gdy wyschnie).
• Wyjmij i ułóż na ręczniku papierowym, aby pochłonął nnadmiar tłuszczu.
• Dodaj oczyszczone i umyte brukselki i pokrojoną w plasterki cebulę na tę samą patelnię do grillowania, na której wcześniej przygotowałeś pancettę.
• Przykryj i gotuj w temperaturze 90 ° C przez 10 minut.
• Podawaj w misce porcelanowej Black & White Zepter i dopraw oliwą z oliwek, pieprzem, nasionami granatu, orzechami nerkowca i pancettą.

Dla karmelizowanej marchwi

Image-9.jpg

• Obierz i zetrzyj marchewkę.
• Podsmażaj na patelni grillowej Zepter Z-V3025Z w temperaturze 90 ° C przez 30 minut, przykryte.
• Gdy marchewka zmięknie, zdejmij pokrywę i dodaj miód, whisky i ocet balsamiczny. Zwiększ temperaturę do 120 ° C i gotuj jeszcze kilka minut lub do momentu, w ktrym płyn w naczyniu wyparuje.

Image-6.jpg

• Podawaj marchewkę w porcelanie Zepter Black & White i dopraw oliwą z oliwek, solą i szczyptą cynamonu

Image-3.jpg

Wskazówka: Przechowuj wszelkie pozostałości w pojemnikach VacSy, aby pozostały świeże nawet dwa razy dłużej!

Image-5.jpg


Smacznego!

Image-11.jpg

 

Opublikowano: 24.12.2018 10:11:53 przez Zepter International | z 0 komentarzem(-ami)
Gotuj z Zepter
Udostępnij: