Znajdziesz tu przepis na grillowany filet z łososia, idealny na wigilijną kolację lub danie główne na pierwszy dzień Świąt. Jeśli Twoi goście nie jedzą ryb, mamy ziemniaki z botwiną i guacamole. Suszona żurawina i orzechy dodadzą daniu świeżości.
Nie martw się, nie zapomnieliśmy o deserze. Obserwuj na naszego bloga. Znajdziesz tam przepis na świąteczny wegański pudding!
![Image-17.jpg Image-17.jpg](/getattachment/65609599-74cc-428e-b0e4-2692d004f730/Image-17.jpg?lang=pl-PL)
Zaplanowaliśmy całe świąteczne menu. Wszystkie dania były przygotowane bez użycia dodatkowej wody, oleju lub tłuszczów. Ty też możesz tak gotować.
Dzięki zastosowaniu w naczyniach Zepter Masterpiece, najwyższej jakości stali nierdzewnej 316-L, nie musisz się martwić o to, że produkty będą przywierać i niszczyć naczynia. Ugotuj ziemniaki bez wody i grilluj rybę bez oleju, aby zachować maksymalnie dużo składników odżywczych.
![Image-1.jpg Image-1.jpg](/getattachment/58b21377-eb93-47f2-8d97-10a8274ab624/Image-1-(1).jpg?lang=pl-PL)
SKŁADNIKI
Do łososia
• 1 cały filet z łososia (około 1 kg)
• 1 limonka
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka miodu
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
• Pieprz
• 50-70 ml oliwy z oliwek
• Kilka gałązek koperku
![Image-10.jpg Image-10.jpg](/getattachment/420e8797-32ee-4285-8249-3e9664ab6469/Image-10.jpg?lang=pl-PL)
Do botwiny i ziemniaków
• 3-4 pęczki botwiny
• 1 kg czerwonych ziemniaków
• 1 cebula
• Sok z połowy cytryny
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
![Image-3.jpg Image-3.jpg](/getattachment/8c8e668c-db04-4f58-ae55-19ee0f9f8c21/Image-3-(2).jpg?lang=pl-PL)
Do guacamole
• 1 mała cebula
• 1 papryczka chili
• 1 awokado
• Sok z połowy cytryny
• Pieprz
• Oliwa z oliwek
![Image-7.jpg Image-7.jpg](/getattachment/39392574-f132-41e2-aa68-6427d868296b/Image-7-(1).jpg?lang=pl-PL)
Do sałatki
• 300 g mieszanki sałat
• 1 garść suszonej żurawiny
• 1 mała garść orzechów
• 1 jabłko
• Pieprz
• 1 łyżeczka musztarda
• Sok z połowy cytryny
• Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Łosoś
• W razie potrzeby usuń ości z łososia
• Ułóż filet w patelni griller Zepter Master Z-V3025Z i przykryj kilkoma plastrami limonki i gałązkami kopru
• Griluj rybę pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 90 ° C
• Połącz drobno posiekaną natkę pietruszki, koper, czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, pieprz i oliwę z oliwek w małej misce
• Gdy łosoś będzie gotowy, umieść go na owalnym talerzu z kolekcji Zepter Black & White. Ułóż łososia z marynatą, którą właśnie zrobiłeś
• Udekoruj świeżą limonką i kilkoma świeżymi gałązkami koperku
Guacamole
• W przypadku guacamole, umieść wszystkie składniki w pojemniku MixSy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
Botwina i ziemniaki
Obierz ziemniaki, następnie pokrój je w kostkę i włóż do miski z zimną wodą
• Pokrój botwinę w paski
• Osusz ziemniaki, a następnie wstaw je do naczynia Z-2020. Ustaw płytę indukcyjną na 90 ° C i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut
• Po 15 minutach zdejmij pokrywkę
• Ułuż botwinę nw durszlaku Z-S20 i ustaw na wierzchu ziemniaków, aby wykorzystać system układania naczyń Zepter Masterpiece do gotowania na parze
• Podnieś temperaturę do 120 ° C i gotuj przez 5 minut, następnie wyłącz płytę indukcyjną i odczekaj jeszcze 5 minut
• Połacz w misce ziemniaki z botwiną i dopraw solą oraz sokiem z cytryny, pieprzem i oliwą z oliwek
Sałatka
• Do sałaty dodaj pokrojone jabłko, suszoną żurawinę i pokruszone orzechy
• Przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy. Połącz sałatę z dresingiem.
![Christmas-Vege_Dinner_600x900_zepter_gif-(1).gif Christmas-Vege_Dinner_600x900_zepter_gif-(1).gif](/getattachment/24a8867e-234e-495e-951e-2b599131063c/Christmas-Vege_Dinner_600x900_zepter_gif-(1).gif?lang=pl-PL)